Les 7 Vallées

De streek

Nadat je de mijnafvalbergen van Lille en Lens achter je hebt gelaten dienen de heuvels van de 7 valleien zich aan met uitgestrekte koolzaad- en korenvelden. Het is erg dunbevolkt en je kunt er uren wandelen of fietsen en nauwelijks mensen tegenkomen. Het leven in de steek is nog sterk gekoppeld aan de landbouw en de seizoenen. Mensen verbouwen hun eigen groenten, houden (klein-)vee en gaan in het najaar massaal op jacht.

De Historie

De strategische ligging tussen Frankrijk. België en Engeland en de Atlantische kust heeft er voor gezorgd dat er door de eeuwen heen heel wat oorlogen zijn uitgevochten in dit deel van Frankrijk. In de tijd van de ridders waren het de Engelsen die bij de slag bij Azincourt de Fransen, die een veel grotere legermacht hadden, volledig in de pan hakten. Je kunt vanuit het dorp in een kwartiertje in Azincourt zijn om daar het museum dat aan deze slag gewijd is te bezoeken.

Het lange front van de eerste wereldoorlog loopt ook dwars door de streek. In die oorlogen zijn vele miljoenen mensen omgekomen, ook vaak door de barre omstandigheden waarin de soldaten verkeerden tijdens de jarenlange loopgravenstrijd. Er zijn heel veel begraafplaatsen te vinden van geallieerde troepen die nog steeds keurig worden onderhouden. Vlak bij Arras ligt Vimy waar een groot herdenkingspark is ingericht met een groot monument, uiteraard een grote strobalen in de zomerbegraafplaats maar ook nog authentieke loopgraven die kunnen worden bezocht. Mocht je geĂŻnteresseerd zijn dan kun je dieper in de verschrikkingen van Le grand guerre duiken met het boek ‘Velden van Weleer’ van Chrisje en Kees Brants en kun je met het boek ook het front volgen, verder Frankrijk in. Het staat in de boekenkast!

De 7 valleien

In het zuidelijke deel van het departement Pas de Calais liggen het land van de 7 valleien (les sept VallĂ©es). De valleien worden gevormd door 7 riviertjes die door het heuvelachtige landschap heen kronkelen. Het dorp ligt in de VallĂ©e de la Planquette en La Planquette stroomt dan ook rustig door het centrum van het dorp. Naast deze vallei zijn er ook nog: Le VallĂ©e de l’ Authie, Le VallĂ©e de la Canche, Le VallĂ©e de la Ternoise, Le VallĂ©e de la CrĂ©quoise, Le VallĂ©e du Bras de Brosne en Le VallĂ©e de la Lys. Het gebied heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld qua toerisme maar heeft haar authenticiteit behouden. Zie ook de site van het ‘Office de tourisme des 7 vallĂ©es‘.

De taal

In ver vervlogen tijden is dit deel van Frankrijk Vlaamstalig geweest en heeft het onderdeel uitgemaakt van de Nederlanden. Er wordt op beperkte schaal nog een dialect (Ch’ti) gesproken dat een link heeft met het Vlaams. Op de menukaart vind je dit nog terug in het gerecht ‘PotjeVleesch’. De taal heeft een paar jaar geleden heel veel aandacht gekregen door de film ‘Bienvenue chĂ©z les Ch’ti’. Daarin wordt de bevolking van het noorden van Frankrijk met alle clichĂ©s die daar bienvenue_chez_les_ch_tis0bij horen in een leuke comedie neergezet. De DVD ligt voor je klaar om helemaal in de sfeer te komen (bekijk hier de trailer). Het ch’ti hoor je nauwelijks meer. Er wordt nog wel veel Patios gesproken, een Frans dialect waar nog wel wat Vlaamse invloeden in zitten en redelijk onverstaanbaar is!